Stapel met boeken.

Maak je eigen minibieb

Minibibliotheken zijn kleine, openbare boekenkasten. Mensen ruilen zo hun boeken met buurtgenoten. Nog geen minibieb bij jou in de buurt? Maak er zelf een!

1. Gebruik een bouwtekening

De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen van boeken een goed idee. Niet gek dus, dat minibiebs steeds populairder worden. Met deze tips zorg jij voor een minibieb bij jou in de buurt. Ben je een echte klusser? Dan is het leuk om je minibieb zelf in elkaar te timmeren. Op Minibieb.nl vind je een gratis bouwtekening. Zo zie je welk materiaal je nodig hebt en hoe je de minibieb in elkaar zet.

2. Vind een tweedehands minibieb

Geen tijd om zelf een minibieb te bouwen? Op Marktplaats vind je veel minibiebs die je kunt overnemen. Ook in de kringloop vind je veel materialen die geschikt zijn als minibieb.

3. Bepaal de plek

Als het op je eigen terrein of in je eigen tuin is, mag je overal een minibieb neerzetten. Wil je de minibieb ergens op straat of in een parkje plaatsen? Dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente. Zorg in ieder geval voor een beschutte plek voor je minibieb. Zo blijft-ie beschermd tegen regen, wind en sneeuw.

4. Zegt het voort!

Minibieb geplaatst? Dan is het tijd om je buurtbewoners dat te laten weten! Maak bijvoorbeeld een briefje en doe dat bij iedereen in de brievenbus. Of stuur een mailtje. Zo weet iedereen hoe het werkt. Je kan je minibieb ook aanmelden op Minibieb.nl zodat iedereen ‘m kan vinden. Zorg tot slot voor duidelijke instructies bij de minibieb zelf. Mogen de mensen de boeken bijvoorbeeld houden? En mag je alleen lenen als je zelf een boek meebrengt?

5. Laat ruimte vrij in jouw minibieb

Waarschijnlijk willen jouw buurtbewoners ook boeken toevoegen. Het is dus handig om bij de start genoeg ruimte open te laten in jouw minibieb. Zo is er plek genoeg voor buurtbewoners om hun bijdrage te doen. Check je minibieb regelmatig om te zorgen dat er mooie boeken in blijven staan en te voorkomen dat het een oudpapierbak wordt.

Wil je meer weten over spullen verkopen, repareren, weggeven of tweedehands kopen? Ontdek hier hoe je jouw spullen een tweede leven geeft.  


Meer tips voor Spullen

Bekijk alle tips
Spullen verhuren doe je zo

Spullen verhuren doe je zo

Door je spullen te verhuren, verdien jij wat leuks bij en zorg je dat andere mensen ook geen nieuwe spullen hoeven te kopen.

Bekijk de tip
Tweedehands spullen kopen? Zo pak je dat aan!

Tweedehands spullen kopen? Zo pak je dat aan!

Van kringloop tot vlooienmarkt of Marktplaats: er zijn veel plekken waar je naar tweedehands items kan kopen.

Bekijk de tip
Verkoop je spullen als een pro

Verkoop je spullen als een pro

Een kast of zolder vol spullen waar je niets mee doet? Zonde! Met een paar handige tips verkoop jij je spullen door.

Bekijk de tip
OSZAR »