Reizen en vervoeren

Duurzaam van A naar B. Waar begin je? En wat is er allemaal mogelijk? Bekijk hier alle tips of vind hulp bij het verduurzamen van reizen en vervoer.

Icoon van een vrachtwagen

Een man staat voor een groen scherm en presenteert de video. Foto’s van een man op een fiets, een elektrische auto, een NS-trein en een lopende voet verschijnen één voor één in beeld. De presentator wandelt in een video door een groen stadspark. De presentator staat weer voor het groene scherm en vervolgt zijn verhaal. De foto’s van de schoen, de auto, de trein en de fiets rollen verticaal door het beeld als een gokkast. In een video rijdt een zwarte elektrische auto een parkeerterrein op. De presentator staat naast een jongen op het parkeerterrein. De jongen heet Brian en werkt bij Hanzestrohm, het bedrijf op de achtergrond. De presentator staat weer voor het groene scherm, hij heeft zijn telefoon in zijn hand en klikt op het beeldscherm. Vijf gekleurde iconen van auto’s verschijnen in beeld, die aangeven hoeveel deelauto’s er beschikbaar zijn in de buurt. Het beeld verschuift. Een foto van een trein, man op de fiets, deelauto en bus verschijnen. Daaronder verschijnen beelden van de presentator in diverse kleding. Een man op weg naar werk, een ober, klusjesman of zakenman in pak. Het beeld schuift terug naar de presentator voor het groene scherm. Een video van een NS-trein die een station binnen rijdt verschijnt. Op het beeld is ook de presentator te zien, zittend in de trein naast een vrouw. Het beeld schuift terug naar de presentator voor het groene scherm. Er verschijnt een video van een stoplicht in beeld met groen licht voor fietsers. De presentator zit naast een man op een oranje deelfiets. Een man neemt plaats op zijn thuiswerkplek en gaat zitten op zijn bureaustoel. We zien de vingers van de man typen op het toetsenbord. Het beeld schuift terug naar de presentator voor het groene scherm. Het logo van de Rijksoverheid en ‘Zet ook de knop om’ verschijnen in beeld.

De presentator van de video is Harm Edens, hierna genoemd als ‘Presentator’.

Presentator: “Hoe reizen jij en je werknemers eigenlijk naar het werk?”

“Dag in, dag uit reizen we heen en weer.”

“Ook voor ons werk maken we de nodige kilometers.”

“Van en naar kantoor, naar klanten en andere locaties.”

“Al die reizen kan je maken met de fiets, het openbaar vervoer, te voet, met de auto of een combinatie daarvan.”

Beeld: Een foto van een man op de fiets verschijnt. Ook komt er een foto van een NS-trein, een voet met een schoen en een rode auto in beeld.

Presentator:“Mogelijkheden genoeg.”

“Maar die hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.”

“Het vervoer dat we kiezen heeft bijvoorbeeld grote invloed op de invulling van onze ruimte.”

“Denk aan ruimte voor parkeerplaatsen, fiets- en wandelpaden en ruimte voor groen of spel- en sportlocaties.”

Video: Harm Edens loopt door een groen stadspark. 

Presentator:“Daarbij komt nog een hele belangrijke reden om als werkgever bewust na te denken over hoe jouw collega’s naar hun werk reizen.”

“Van alle reizen in Nederland komt op dit moment 46% van de CO2-uitstoot uit de werkgebonden personenmobiliteit.”

Beeld: Een wit tekstvak verschijnt met de tekst “Van alle reizen in Nederland komt op dit moment 46% van de CO2-uitstoot uit de werkgebonden personenmobiliteit.”

Presentator:“Gelukkig kun jij daar als werkgever een positieve impact op hebben. Want stel je toch eens voor: een toekomst waarin werknemers de mogelijkheid hebben om op flexibele tijden op een werkplek dichterbij of vanuit huis te werken.”


Beeld: De foto’s van de schoen, de auto, de trein en de fiets rollen verticaal door het beeld als een gokkast.Presentator:“Ze reizen vaker met de trein of kiezen voor de fiets. En is het nodig om te rijden, dan het liefst in een elektrische of zuinige auto.”

Video: Een zwarte elektrische auto rijdt een parkeerterrein op. 

Video: De presentator staat naast een jongeman op het parkeerterrein.Presentator:“Brian, jij werkt hier bij Hanzestrohm. En als ik zeg dat duurzaamheid een beetje in jullie DNA zit, dan zeg ik niets te veel hè?”

Brian: “Nee, dat klopt. Wij zijn best duurzaam. We hebben een thuiswerkvergoeding en faciliteren flexplekken op kantoor.”

Beeld: Een tekstvak met ‘Brian Peters, HR Adviseur’ verschijnt in beeld.

Presentator: “Maar er was nog één ding, dat moest nog?”

Brian: “Klopt, het wagenpark. Daar zijn we mee bezig om dat volledig elektrisch te krijgen. “

Presentator: “Vandaar, laden op je werk."

Brian: “Laden op je werk, maar ook thuis.”

Video: Presentator klopt op de elektrische laadpaal.

Presentator: “Thuis ook, het hele pakket.”

Brian: “Het hele pakket.”

Presentator: “En dat moet in 2025 helemaal klaar zijn, begrijp ik?”

Brian: “Ja, en we zijn aardig op weg.”Presentator:“Klinkt goed. Inzetten op elektrisch rijden draagt namelijk het meest bij aan het terugdringen van de C02-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit.”

Beeld: De presentator staat voor een groene achtergrond, er verschijnen drie foto’s van witte elektrische bestelbusjes.

Presentator:“Natuurlijk is elektrisch rijden niet voor iedereen mogelijk. Dan kan je altijd nog kijken naar bijvoorbeeld thuis- of flexwerkopties, fietsen, carpoolen of deelvervoer.”

Video: Een stekker wordt in een elektrische laadpaal gestoken.

Presentator:“Kijk! 5 deelauto’s in de buurt.”

Beeld: Presentator tikt op het scherm van zijn telefoon, er verschijnen illustraties van auto’s in beeld die aangeven dat er deelauto’s beschikbaar zijn.


Presentator:

“Er is geen perfecte duurzame manier van reizen, en dat hoeft ook niet. De keuzes die je als werkgever maakt hangen af van hoe en waar je collega’s werken.”


Beeld: Een foto van een trein, man op de fiets, deelauto en bus verschijnen. Daaronder verschijnen beelden van de presentator in diverse kleding. Een man op weg naar werk, een ober, klusjesman of zakenman in pak.


Presentator:“Niet iedereen kan thuiswerken of gebruikmaken van dezelfde manier van reizen. Maar vaak kan er wel meer dan je denkt.”


Video: Een NS-trein rijdt binnen op een station.


Presentator:“Steeds meer werkgevers werken daarom aan een slim en duurzaam mobiliteitsbeleid. Dit helpt je medewerkers om bewust en schoner te reizen.”


Video: De presentator zit naast een vrouw in de trein.


Presentator: “Zo nemen niet alleen files af, maar wordt ook de lucht schoner. Daarnaast zijn fietsen en lopen natuurlijk goed voor de fysieke en mentale gezondheid van je werknemers, wat weer leidt tot minder verzuim.”


Video: Er verschijnt een video van een stoplicht in beeld met groen licht voor fietsers.


Video: De presentator zit naast een man op een oranje deelfiets.


Presentator:“En wanneer er meer thuis of dichter bij huis wordt gewerkt, kun je als werkgever besparen op parkeer-, brandstof- en kantoorkosten. Bovendien laat je zien dat je een duurzame toekomst belangrijk vindt. Wat bijdraagt aan aantrekkelijk werkgeverschap. En dat is weer mooi om nieuwe mensen aan te trekken.”


Video: Een man neemt plaats op zijn thuiswerkplek en gaat zitten op zijn bureaustoel. We zien de vingers van de man typen op het toetsenbord.

Presentator:“Al deze veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats.”


“Maar elke stap brengt ons dichter bij een toekomst waarin vrijheid en bewuste vervoerskeuzes hand in hand gaan. Een toekomst met een schonere, beter bereikbare en leefbare omgeving.”


“Kijk hoe jij je mobiliteitsbeleid kan verduurzamen op zetookdeknopom.nl.”


Beeld: Het logo van de Rijksoverheid en ‘Zet ook de knop om’ verschijnen in beeld.

Ken jij de voordelen van duurzame mobiliteit?

Met een duurzaam mobiliteitsbeleid draag je bij aan minder CO2-uitstoot. Maar, het heeft ook veel voordelen voor jou als werkgever! Doe de quiz en ontdek of jij alle voordelen van duurzame mobiliteit kent. En ben je klaar? Dan krijg je meteen tips op maat!

Ontdek hoe jouw bedrijf duurzame mobiliteit kan stimuleren

Benieuwd naar de beste manier om jouw mobiliteit te verduurzamen? Doorloop 5 stappen en krijg persoonlijke tips, rekenvoorbeelden én ervaringsverhalen. Of je nu op zoek bent naar informatie over woon-werkverkeer, zakelijke reizen of goederentransport.
Ik werk in de/het

Tips met grote impact

Draag bij aan een fijne thuiswerkplek
Impact:
Investering:

Draag bij aan een fijne thuiswerkplek

Zo wordt thuiswerken net zo comfortabel en aantrekkelijk als werken op kantoor.

Bekijk de tip
Vergoed de ov-fiets en stallingskosten
Impact:
Investering:

Vergoed de ov-fiets en stallingskosten

Zo wordt het aantrekkelijk om voor het laatste stukje van de reis ook een duurzame optie te kiezen.

Bekijk de tip
Stel een duidelijk beleid op
Impact:
Investering:

Stel een duidelijk beleid op

Een goed beleid bepaalt je keuzes en de geloofwaardigheid van die keuzes voor je medewerkers.

Bekijk de tip

Ook interessant

Man sluit laadkabel aan op een elektrische auto.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Vervoer je met bestel- en vrachtauto’s? Of heb je veel personeel of parkeerplekken? Bekijk met welke wet- en regelgeving je te maken hebt.

Lees meer
Vrouw zit in een bestelbus en kijkt naar haar tablet en het pakket naast haar.

Subsidies en regelingen

De overheid biedt subsidies en regelingen aan voor duurzaam zakelijk vervoer. Bekijk voorbeelden en ontdek wat er allemaal nodig is.

Man zit in een metro en kijkt op zijn telefoon.

Tools en advies

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het verduurzamen van jouw zakelijk verkeer? Ontdek de tools en websites die je op weg helpen.

Lees meer

Ontdek wat je nog meer kunt doen

Bekijk alle tips voor dit thema
Regel samen met andere ondernemers een shuttlebus

Regel samen met andere ondernemers een shuttlebus

Geen goed openbaar vervoer in de buurt? Een shuttlebus vervoert een groep medewerkers van station naar aangesloten bedrijven.

Bekijk de tip
Maak gebruik van subsidies en regelingen

Maak gebruik van subsidies en regelingen

Zo wordt duurzaam vervoer een stuk betaalbaarder.

Bekijk de tip
Draag bij aan een fijne thuiswerkplek

Draag bij aan een fijne thuiswerkplek

Zo wordt thuiswerken net zo comfortabel en aantrekkelijk als werken op kantoor.

Bekijk de tip
Maak gebruik van de fietscadeauregeling

Maak gebruik van de fietscadeauregeling

De fietscadeauregeling bestaat uit een vergoeding voor een fiets en eventueel accessoires, en is aantrekkelijk voor de medewerker.

Bekijk de tip
Denk aan elektrische (deel)scooters voor grotere afstanden

Denk aan elektrische (deel)scooters voor grotere afstanden

Ideaal als vervanging van de auto in de stad en om naar zakelijke afspraken te gaan.

Bekijk de tip
Vergoed de ov-fiets en stallingskosten

Vergoed de ov-fiets en stallingskosten

Zo wordt het aantrekkelijk om voor het laatste stukje van de reis ook een duurzame optie te kiezen.

Bekijk de tip
Voer een mobiliteitsbudget in

Voer een mobiliteitsbudget in

Medewerkers kiezen zo zelf hoe ze willen reizen. Als werkgever kun je zuinig reisgedrag binnen het budget belonen.

Bekijk de tip
Geef extra reiskostenvergoeding voor de fiets

Geef extra reiskostenvergoeding voor de fiets

Geef fietsers bijvoorbeeld een vergoeding van €0,23 en automobilisten €0,15.

Bekijk de tip
Zorg voor goede laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen

Zorg voor goede laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen

En dan niet alleen op werk, maar ook thuis. Dit maakt elektrisch rijden makkelijk en dus aantrekkelijk.

Bekijk de tip

Andere campagnes

Een grafisch beeld van de campagne Zo Werkt Het. Links staat het blauwe poppetje van de campagne, die zwaait. Rechts staat de tekst: 'Een nieuwe manier van werken en reizen? Zo Werkt Het.'

Zo Werkt Het

Zo Werkt Het inspireert én motiveert werkgevers om de stap naar duurzame mobiliteit te zetten. De regionale netwerken geven advies op maat. Van het beantwoorden van vragen over wet- en regelgeving tot advies op maat en aantrekkelijke acties voor je medewerkers.

Lees meer
Man in blauw bedrijfspak isoleert buitenmuur.

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek moedigt mensen thuis, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Het hele jaar door. En jij kan meedoen!

Lees meer
OSZAR »